Anasayfa » Amerika’dan Türkiye’ye…

Yazı Hakkında

Başlık: Amerika’dan Türkiye’ye…
Kaynak: Cumhuriyet Gazetesi (s.3)
Tarih: 10 Mayıs 1995, Çarşamba

Yazı

HAFTAYA BAKIŞ

AHMET TANER KIŞLALI

Amerika’dan Türkiye’ye…

Yakında Vaşington’da “Atatürk Kültür Merkezi“açılıyor.

Açacak olan da Türk hükümeti değil, “Atatürk Society of Amerika”… Yani yeni kurulan Amerika Atatürk Derneği.

Amerika’da yerleşmiş bazı Türkler ile Atatürk hayranı bazı Amerikalıların kurdukları bir dernek bu. Birçok genç, gönüllü olarak çalışıyor. Teksas Milletvekili Greg Laughun da derneğe üye olmak için sıraya girenlerden. Atatürk’ü ve devrimini Sinop’ta askerlik yaparken öğrenmiş.

Ve de hayran olmuş.

Derneğin kurucularından Hüdai Tavalar ise Anıtkabir’e önemli bağışlarda bulunan bir işadamı. Darüşşafakalı eski bir milli basketbolcu. Mühendislik
öğrenimini yapmak için gittiği Amerika’da, türlü zorluklardan sonra kendini kabul ettirmiş, başarılı olmuş.

Türkiye’deki Atatürkçü Düşünce derneklerine “maddi-manevi” her türlü yardımı yapmaya hazır olduklarını söylüyor. Ve ekliyor:

En büyük amacımız Türkiye’de Atatürkçülüğü tanıtmak; çünkü Amerikalılar zaten biliyorlar!

Ege, bir kez daha Türkiye’ye öncü olma yolunda.

Giderek yükselen toplumsal duyarlılık, İzmir’de inanılmaz bir “sivil toplum”patlamasına ulaştı. Tam 20 dernek, 8 meslek odası, 4 “platform”, 4 vakıf, 2 üniversite ve 2 sanat kuruluşu bir araya geldiler.

Ve “İzmir Atatürk Platformu” ortaya çıktı.

Hareketin Öncülerinden Sayın Avukat Sunda Saltuk konu ile ilgili olarak yolladığı mektupta şöyle diyor:

“Bu program ile Atatürk’le ilgili bilgilerimizi tazelerken çağdaşlaşmamıza engel olan güçlerle yapacağımız mücadelenin ve devinimi yüksek bir Kemalizmin yaygınlaşması (daha doğrusu yüreklerimizden çıkarıp toplumsal hayatiyete kavuşturulması) çalışmalarını şekillendirmiş olacağız. (…) Kemalist ilkelerin artık bilim yoluyla, toplumun önünde açık ve net bir konumda olmasının gereğine inanmaktayız. Yalnız inanmak değil, uygulamak gereği
ve vakti geçmektedir.”

Kemalizm yıkılmadan Türkiye’ye ne demokrasinin ne de “sivil toplum”un gelebileceğini savunan, zavallı numaracı cumhuriyetçiler herhalde kuduruyordur!

Sivil toplum istiyorlardı.

İşte size 48 sivil toplum örgütünün oluşturduğu yumruk.

★★★

Ankara Gazi Üniversitesi yıllardır ülkücü kesim ağırlıklı idi.

Bu yıl yapılan “Ekonomi Bilimsel Araştırma Topluluğu” seçimleri beklenmedik bir sonuç verdi. Ülkücü grup ATA ismini taşıdığı halde. Kemalistler tam üç kat fark yaptılar.

Ama hâlâ arayış içinde olanlar da var.

Bilkent Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden gelen bir mektup, çoktandır sırada bekliyordu. Adının açıklanmasını istemeyen genç şöyle diyor:

Burada, paranın insanı nasıl yozlaştırdığını, nasıl boşalttığını, nasıl körelttiğini ve ne kadar boş şeylerin peşinde koşturduğunu apaçık gördüm. (…)
Mektubu yazmamın nedeni bir yazınız oldu. Yazının sonunda ‘çaresizlik paylaşıldıkça çare doğar’ demişsiniz. Ve daha sonra da umutsuz insanların artık çareyi kendilerinde aradıklarını ve de bu durumdan yeni umutların doğduğunu söylemişsiniz. Çok haklısınız da.. nasıl? Hepimiz örgütlenmemiz gerektiğinin farkındayız. Ama daha şimdiye kadar somut bir isim vermediniz.”

Somut isim vermeye gerek var mı?

İşte 137 şubesi ve on binleri aşan üye sayısı ile Atatürkçü Düşünce dernekleri. İşte 48 şubesi ve beş binin üzerindeki “gönüllü ordusu” ile Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği.

“Atatürkçü Düşünce Toplulukları”, hemen tüm yükseköğrenim kurumlarında, bir çığ gibi büyüyor. 19 Mayıs’ta İstanbul’da -yurdun dörtbir köşesinden
gelen temsilcileri ile- büyük bir “Gençlik Kurultayı” düzenliyorlar.

Her genç paralı değil. Her paralı genç de toplumunun sorumluluğundan uzak değil!

Amerika’dan Güneydoğu’ya kadar bir rüzgâr esiyor. Ciğerleri nefes, yürekleri inanç dolu olan herkes, o rüzgârın şişirdiği yelkenlere biraz daha hız katabilir.

Tıpkı “Kurtuluş Savaşı”nda olduğu gibi!..

Orijinal Görsel

Yorum Yaz

Yorum yaz